Pigwa – jak jeść?

0
3376

Owoc, który swoim wyglądem do złudzenia przypomina jabłko jest nieocenionym pomocnikiem w walce z przeziębieniem. Pigwa jest cennym źródłem witaminy C, która w naturalny sposób wspomaga nasz układ odpornościowy. Zastanawiasz się jakie jeszcze witaminy i minerały kryje w sobie ten ciekawy owoc? Chcesz wiedzieć w jaki sposób można go jeść i do czego wykorzystać? Wszystkie niezbędne informacje znajdziesz w dalszej części wpisu – zapraszamy!

Pigwa – wartości odżywcze i wpływ na nasze zdrowie

Pigwa pospolita jest jednym z gatunków roślin z rodziny różowatych, choć pochodzi z Azji to jej uprawa wraz z biegiem czasu rozpowszechniła się także na inne obszary świata. Drzewo jest stosunkowo proste w uprawie przez co też stanowi ozdobę większości sadów, działek, parków a nawet prywatnych ogródków.
Owoce pigwy pospolitej przypominają jabłka, skórka dojrzałych owoców jest żółto-zielona, z racji tego, że owoce pigwy zawierają duże ilości witaminy C to mają one charakterystyczny kwaśny posmak.

Pigwa ceniona jest przede wszystkim ze względu na swoje właściwości prozdrowotne, oprócz wspomnianej wyżej witaminy C, znajdziemy w niej także tiaminę (witaminę B1), ryboflawinę (witaminę B2), niacynę (witaminę B3), witaminę B6, kwas foliowy, witaminę A oraz substancje mineralne – wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód i cynk.
Jeżeli chodzi o wpływ na nasze zdrowie to pigwa dzięki dużej zawartości witaminy C wspomaga nasz układ odpornościowy, szczególnie zalecane jest jej spożywanie w okresie jesienno-zimowym, kiedy to łatwiej o złapanie przeziębienia czy innej infekcji wirusowej.

Robiąc przetwory pod żadnym pozorem nie wyrzucaj pestek! Z nasion owoców pigwy przygotować można napar, który łagodzi nieprzyjemne dolegliwości ze strony układu pokarmowego takie jak niestrawność, zaparcia czy zgagę, dodatkowo wykazują działanie przeciwzapalne.
Sok z pestek owoców pigwy zwyczajnej wzmaga także apetyt, co będzie rewelacyjnym sposobem na problemy z łaknieniem u dzieci i osób starszych.

Owoce pigwy znajdą zastosowanie również w przypadku osób będących na diecie odchudzającej. Zawarty w nich błonnik oraz witaminy z grupy B wspierają prawidłową perystaltykę jelit, wspomagają procesy trawienia oraz przemiany materii, co pozytywnie przekłada się na utrzymanie stałej masy ciała.

Pigwa - jak jeść?
Jak jeść pigwę?

Choć owoce pigwy przypominają jabłka to niestety nie należy ich jeść, nawet tych najbardziej dojrzałych zerwanych na jesieni. Owoce są twarde i bardzo kwaśne przez co brakuje chętnych na ich jedzenie na surowo, na szczęście są one świetnym produktem do przygotowania wielu smacznych i zdrowych specjałów. Jakich? O tym już za chwilę.

Pigwa w kuchni – jak i do czego ją wykorzystać?

Owoce pigwy idealnie nadają się do przygotowania domowych przetworów – dżemów, konfitur, powideł, marmolady, miodu itp.
Z owoców zrobić można także pełen witamin, zdrowy syrop, który następnie dodawać będzie można do herbaty. Pigwa jest świetnym składnikiem na domowy kompot. Oprócz tego z pigwy produkowane są nalewki i wina.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here