Niska hemoglobina – co jeść?

0
4461

Ostatnie wyniki badań krwi wykazały niski poziom hemoglobiny? Nie tylko środkami farmakologicznymi możesz podnieść jej poziom, zazwyczaj wystarczy zastosowanie odpowiedniej diety by wszystkie wyniki wróciły do normy. Czym jest hemoglobina, co wpływa na jej spadek? Jakie produkty należy włączyć w codzienną dietę? Odpowiedzi na te pytanie szukaj w dalszej części!

Czym jest hemoglobina? Najczęstsze przyczyny i objawy niskiej hemoglobiny.

Zanim przejdziemy do omówienia diety wskazanej przy zaniżonym poziomie hemoglobiny (Hb, Hgb), pokrótce objaśnimy Ci czym tak naprawdę jest hemoglobina. Otóż jest to naturalny barwnik krwi, to właśnie dzięki niej ma ona charakterystyczny czerwony kolor, jej główną rolą jest dostarczanie tlenu do komórek. Hemoglobinę dzielimy na utlenowaną oraz nieutlenowaną.

Niski poziom hemoglobiny we krwi świadczy zazwyczaj o niedokrwistości, czyli anemii. ta z kolei może być przyczyną niedoborów żelaza, obfitych krwawień miesiączkowych, nagłej utraty krwi itp.

O niskim poziomie hemoglobiny świadczyć mogą objawy takie jak: wzmożone uczucie zmęczenia, senność, apatia, blada cera, wypadanie włosów, łamiące się paznokcie, wzmożona senność i uczucie zmęczenia, nawracające bóle głowy, zawroty głowy, wzmożone pragnienie, problemy skórne w okolicach ust.

Czy któreś z wymienionych wyżej objawów pojawiły się również i u Ciebie? Jednym rozwiązaniem, które potwierdzi Twoje obawy jest wykonanie badań krwi. Skonsultuj się z lekarzem i poproś o skierowanie na badania a następnie podejmij odpowiednie kroki w celu unormowania poziomu hemoglobiny we krwi.

Co jeść by podnieść poziom hemoglobiny?

Z racji tego, że najczęstszą przyczyną obniżonego poziomu hemoglobiny we krwi jest niedobór żelaza, by wszystko wróciło do normy wystarczy tylko odpowiednio zmodyfikować swoją dietę. Produkty spożywane na codzień powinny zatem być bogate właśnie w ten pierwiastek. Zamiast od razu sięgać po środki farmaceutyczne skorzystaj z naturalnych metod.

Najpopularniejszym źródłem żelaza są oczywiście czerwone buraki oraz wątróbka ale to nie wszystko. Pierwiastek ten znajdziesz również w zielonych warzywach i warzywach liściastych takich jak jarmuż, szpinak, rukola, brukselka, brokuły, szparagi itp.
Niska hemoglobina - co jeść?
Duże ilości żelaza obecne są również w ryżu, jęczmieniu i kukurydzy – zadbaj więc o to by jedno z tych zbóż choć raz dziennie pojawiło się na Twoim stole.
W przypadku niskiej hemoglobiny zalecane jest także spożywanie czerwonego mięsa np. wołowiny oraz tłustych ryb np. makreli.
Oprócz tego żelazo znajdziesz również w czerwonej fasoli, soczewicy, suszonych owocach (np. brzoskwinie, ananas, rodzynki), migdały.

Postaraj się by przygotowywane posiłki były zdrowe, pełnowartościowe oraz lekkostrawne. Ogranicz jedzenie fast-foodów i używki typu mocna herbata, czarna kawa i alkohol.

Pamiętaj, by codziennie przyjmować odpowiednią ilość żelaza, tylko wtedy dieta przyniesie oczekiwane rezultaty, co z pewnością potwierdzi wynik kolejnych badań morfologicznych.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here