Kumkwat – jak jeść?

0
1719

Nazwa brzmi obco? Zastanawiasz się czy pod tą tajemniczą nazwą kryje się egzotyczny owoc a może warzywo? Otóż kumkwat jest owocem z rodziny owoców cytrusowych, swoim wyglądem przypomina niewielką i owalną mandarynkę, w kwestii walorów smakowych jest również podobnie. Dzisiaj jednej większą uwagę skupimy na właściwościach odżywczych tego owocu, dodatkowo podpowiemy Ci jakie zdrowe smakołyki możesz przygotować z owocu kumkwatu. Zainteresowana?

Właściwości odżywcze kumkwatu

Kumkwat jest rośliną z rodziny rutowatych, która uprawiana jest głównie w Chinach. To niewielkie drzewko a niekiedy krzew co sezon wydaje owoce określane mianem „mini-pomarańczy” bądź „mini-mandarynek”. Owoce kumkwatu podobnie jak wszystkie owoce cytrusowe mają charakterystyczny słodko-cierpki posmak z delikatną nutą goryczy. Kumkwat w Polsce jak na razie nie jest jeszcze aż tak bardzo popularny jak w innych krajach Europy a szkoda ponieważ owoc jest źródłem wielu cennych witamin i minerałów. Kumkwat jak każdy owoc cytrusowy posiada duże ilości witaminy C, która wzmacnia odporność oraz uszczelnia naczynia krwionośne. Oprócz tego owoce są źródłem witaminy A, która pozytywnie oddziałuje na wygląd skóry oraz dba o prawidłową pracę naszych oczu. W owocach znaleźć można również potas, który usprawnia pracę serca jak i całego układu krążenia.

Kumkwat - jak jeść?
Jak jeść owoc?

Owoce kumkwatu mają owalny kształt, przez co na pierwszy rzut oka wyglądają jak śliwka, jednak przy dokładniejszym przyjrzeniu się można zauważyć, że skórka jest praktycznie identyczna jak skórka pomarańczy czy mandarynki, nie mniej jednak jest ona o wiele cieńsza, dzięki czemu owocem można zajadać się bezpośrednio po jego umyciu. Owoce kumkwatu nie wymagają wcześniejszego obrania. Ważne jest by wybrać te owoce, które są dojrzałe, w tym celu wystarczy tylko zwrócić uwagę na kolor skórki – powinna być ona soczyście pomarańczowa.

Owoce można jeść na kilka sposobów na surowo – ze skórką lub bez, pamiętaj tylko o tym by owoc dokładnie umyć pod bieżącą i ciepłą wodą. O czym już pisaliśmy na wstępie kumkwat ma stosunkowo gorzki i cierpki posmak aby się go pozbyć należy owoc na pół minuty zanurzyć we wrzątku a następnie umieścić w lodowatej wodzie na kilkanaście godzin. Informacje na temat tego co można przygotować z tego chińskiego smakołyku znajdziesz w dalszej części.

Zastosowanie kumkwatu w kuchni

Z owoców kumkwatu przygotować można m.in. smaczną konfiturę, dżem, marmoladę a nawet nalewkę i kompot. Pokrojony na mniejsze kawałki może stać się jednym ze składników pożywnej sałatki czy deseru bazującego na świeżych owocach. Owoce kumkwatu rewelacyjnie nadają się do zrobienia z nich sosu, który podkreśli i uzupełni smak dań mięsnych. Owoc można także ususzyć by wykorzystać go później do ciast. Jak na taki mały owoc pomysłów na jego zastosowanie w przepisach kulinarnych jest całe mnóstwo. Skorzystaj z pomocy wyszukiwarki internetowej i sprawdź co jeszcze można przygotować z popularnego na całym świecie kumkwatu!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here