Dobre rady w każdej kuchni

2
2778

Jak wyczyścić osad w garnku? Jak usunąć przebarwienia z deski do krojenia? Jak pozbyć się nieprzyjemnej woni z lodówki? Jak pozbyć grubej oszronionej warstwy lodu z obudowy zamrażalnika? Przedstawiamy Wam najlepsze rady naszych mam, babć…

 

Brak filtra do kawy
Jeśli zapomniałaś kupić nowe filtry do kawy, możesz je zastąpić  papierowymi ręcznikami kuchennymi (z rolki).

Usuwanie kamienia z ekspresu do kawy
Nie musisz się obawiać zatrucia resztkami chemicznego preparatu  odwapniającego, wystarczy, że zastąpisz ten kosztowny środek roztworem wody i octu (proporcje: 2 części wody na 1 część octu). Po wyczyszczeniu przegotuj w ekspresie kilka razy czystą wodę. Nie polecam natomiast stosowania octu do usuwania kamiennego osadu z pralki, ponieważ akurat w tym wypadku ocet służy do zmiękczania wody.

Osad w naczyniu do gotowania jaj
Osad, który utworzył się na dnie teflonowego naczynia do gotowania jaj, możesz usunąć używając roztworu wody z octem. Wlej roztwór do naczynia i pozostaw na godzinę, następnie wypłucz je zimną wodą.

Cytryna w zmywarce
Zanim uruchomisz automatyczną zmywarkę do naczyń, włóż do koszyczka na sztućce skórkę z wyciśniętej cytryny, a unikniesz nieprzyjemnych zapachów wewnątrz urządzenia.

Zmywak do naczyń

Ściereczka do zmywania naczyń lepiej wchłania wodę, jeśli przed pierwszym użyciem włożysz ją do wrzątku i pozostawisz w nim aż do ostygnięcia wody.

Ścierka do kurzu
Ścierka do kurzu dokładniej zbiera kurz, jeśli raz na jakiś czas
wypierzesz ją w wodzie z dodatkiem gliceryny.

Tworzywo tępi noże

Na plastikowej desce kuchennej szybko tępią się noże. Najlepsza jest  deska drewniana, ale musisz dbać o utrzymywanie jej w idealnej czystości.

Obie strony do użytku
Jeśli używasz obu stron deski kuchennej, pamiętaj, żeby cebulę i czosnek kroić zawsze po tej samej stronie.

Przebarwiona deska kuchenna
Pozbędziesz się nieestetycznych plam na drewnianej desce, jeśli namoczysz  ją na noc w wodzie z octem.

Krzywa deska kuchenna

Wypaczonej drewnianej desce możesz przywrócić pierwotny kształt, jeśli zmoczysz ją wodą, a następnie położysz na równej powierzchni i przyciśniesz jakimś ciężkim przedmiotem, np. dużym garnkiem pełnym wody. Deska na pewno „wróci do formy”.

Poplamione drewniane łyżki
Drewniane łyżki kuchenne trudno doczyścić, ponieważ łatwo wchłaniają tłuszcz, który wsiąka w drewno i pozostawia trwałe plamy. Jeśli jednak przed każdym użyciem zmoczysz łyżkę zimną wodą, będzie bardziej odporna na przesiąkanie tłuszczem i obcymi zapachami. Brudne plamy z drewnianych łyżek można również usunąć, mocząc je przez cały noc w roztworze sody oczyszczanej.

Nieprzyjemna woń w lodówce
Nieprzyjemny zapach w lodówce można zlikwidować proszkiem do pieczenia. Wstaw do lodówki talerzyk z proszkiem (wymieniaj proszek co 2 tygodnie), możesz też dodatkowo położyć połówkę jabłka. Po każdym rozmrożeniu i umyciu lodówki pamiętaj, żeby przetrzeć jej wnętrze ściereczką zwilżoną w wodzie z octem.

Sól wchłania swąd
Kipiące mleko, które zalewa płytę kuchenną, możesz zatrzymać, błyskawicznie posypując je solą. Poza tym sól wchłania paskudny swąd
przypalającego się mleka.

Usuwanie lodu
Jeśli chcesz się szybko pozbyć grubej oszronionej warstwy lodu z obudowy zamrażalnika, wstaw do wyłączonej lodówki naczynie z wrzątkiem.

Czyszczenie powierzchni chromowych
Przedmioty o chromowanej powierzchni najlepiej czyści się ściereczką zwilżoną naftą. Do czyszczenia nadaje się również zmywacz do paznokci. Potem należy przedmiot starannie opłukać.

Mosiądz lśni jak złoto

Wyroby z mosiądzu znów będą pięknie błyszczeć, jeśli je wyczyścisz papką sporządzoną z soli i
octu. Po wyczyszczeniu opłucz przedmiot, wytrzyj go do sucha i starannie wypoleruj. Tak samo możesz postępować z wyrobami ze stali szlachetnej.

Szare mydło do kafelków
Do mycia podłóg i ścian wyłożonych naturalnymi płytkami ceramicznymi, np. terakotą, doskonale nadaje się szare mydło. Cienka matowa warstewka, jaka pozostaje po użyciu mydła potasowego, nadaje powierzchni estetyczny wygląd

Czysta płyta kuchenna
Do czyszczenia ceramicznej płyty kuchennej można używać skórek z wyciśniętej cytryny. Natrzyj brudne miejsca mokrą stroną skórki, odczekaj jakiś czas, a następnie zmyj ciepłą wodą. Tak samo możesz czyścić kuchenną glazurę.

Wazelina do płyt kuchennych
Płyty kuchenne ze stali szlachetnej dobrze jest raz w tygodniu nasmarować wazeliną (oczywiście zimną i umytą płytę). Dzięki temu zabiegowi brud nie przypala się tak szybko, łatwiej też potem czyścić płytę.

Sól do brudnego piekarnika
Brudne urządzenia do pieczenia: piekarnik, grill, blachę, brytfanny, posyp solą i podgrzewaj tak długo, dopóki sól nie zbrązowieje. Potem
zetrzyj sól papierowym ręcznikiem i umyj przedmiot tak jak zwykle.

Sito do mąki płucz zimną wodą
Sito do przesiewania mąki płucz zawsze zimną wodą; ciepła woda zakleja dziurki w sicie.

Corega Tabs usuwa osad
1 tabletka środka do mycia protez zębowych, rozpuszczona w ciepłej wodzie, nadaje się nie tylko do czyszczenia protez, lecz również usuwa brudny osad z wnętrza imbryków i dzbanków do kawy.

Gąbka w pojemniku do warzyw
Warzywa będą dłużej świeże, jeśli do pojemnika, w którym je przechowujesz w lodówce, włożysz suchą gąbkę, która będzie wchłaniała wilgoć; możesz też wyłożyć pojemnik bibułą kuchenną.

Szpinak czyści garnki
Zamiast wylać wodę, w której gotowałaś szpinak, użyj jej do wyczyszczenia garnków ze stali szlachetnej. Kwas szczawiowy, znajdujący się w szpinaku, nadaje metalowym powierzchniom lśniący połysk. Podobne działanie ma zimny ocet, który usuwa ciemne plamy z garnków chromowanych i stalowych.

Czyszczenie żeliwnej patelni
Jeśli nie chcesz dopuścić do rdzewienia żeliwnej patelni, nie myj jej w wodzie, lecz jedynie czyść na sucho, posypując solą i wycierając papierem, następnie lekko przecieraj olejem jadalnym.

Rabarbar do emaliowanych garnków
Aby zapobiec pękaniu i odpryskiwaniu emalii z naczyń, nie należy wlewać do gorącego garnka (tuż po zdjęciu z ognia) zimnej wody. Poczerniałe w środku garnki znów będą jak nowe, jeśli przegotujesz w nich rabarbar.

Chleb przez maszynkę

Resztki mięsa możesz bez trudu usunąć z maszynki, jeśli po jego zmieleniu przepuścisz przez maszynkę kawałek suchego chleba.
Proszek do pieczenia czyści termos
Poczerniały w środku termos do herbaty lub kawy możesz oczyścić proszkiem do pieczenia (1 opakowanie) rozpuszczonym w ciepłej wodzie. Zostaw roztwór w naczyniu na 2 godziny, potem opłucz je starannie. Podczas mycia nigdy nie zanurzaj całego termosu w wodzie, bo jeśli woda dostanie się między obudowę a szklany wkład, termos nie będzie się już nadawał do użytku. Termos przechowuj zawsze otwarty!

Przymarznięty pojemnik na lód
Pojemnik na lód nie będzie przymarzał do dna półki w zamrażarce, jeżeli posypiesz go odrobiną soli albo nalejesz kilka kropel wosku.

Usuwanie zapachów kuchennych
Do usunięcia nieprzyjemnych zapachów kuchennych wcale nie jest potrzebny specjalny odświeżający aerozol. Odrobina zmielonej kawy wysypana na gorącą płytę kuchenną albo skórka pomarańczy położona na płycie skutecznie pochłoną inne zapachy. Można też skropić płytę octem albo zagotować wodę z cynamonem bez przykrywania garnka.

Aromatyczny olejek w odkurzaczu
Jeśli chcesz, żeby w mieszkaniu roznosił się przyjemny zapach po odkurzaniu, wlej odrobinę pachnącego olejku ziołowego do filtra w
nodkurzaczu albo do worka na kurz.

Czysta szczotka do naczyń
Brudna szczotka do mycia naczyń znów będzie idealnie czysta, jeśli ją umyjesz w automatycznej zmywarce do naczyń; najlepiej umieścić ją w koszyczku na sztućce.

Nowa miotła dobrze zamiata
Nową szczotkę do zamiatania dobrze jest włożyć przed pierwszym użyciem do kubła z zimną wodą z solą, a wówczas będzie lepiej zamiatać. Żeby nie płaszczyło się włosie, należy szczotkę przechowywać w pozycji wiszącej.

Podmrożona folia
Przezroczysta folia do przechowywania żywności często się skleja. Ażeby tego uniknąć, przed użyciem włóż folię na kilka minut do zamrażalnika.

Folia aluminiowa
Metalowe (ze srebra, mosiądzu itp.) półmiski i naczynia do serwowania potraw nie powinny być przykrywane aluminiową folią, ponieważ uaktywniają się wtedy pewne związki chemiczne, pod wpływem których potrawy nabierają
metalicznego smaku.

Szkodniki w szafie
Aby definitywnie pozbyć się z domu robactwa, rozkładaj co parę miesięcy świeże liście laurowe na uprzednio wysprzątanych półkach w szafach i na regałach. Karaluchy, grasujące po kuchni, wygonisz, wkładając w różne szczeliny i rowki skórki świeżego ogórka.

Ocet na komary
Muchy i komary można przegonić z kuchni, jeśli od czasu do czasu wyleje się kilka kropel octu na rozgrzaną płytę kuchenną. Parujący ocet skutecznie odstrasza owady.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułSztuka prasowania koszul
Następny artykułCienie pod oczami

2 KOMENTARZE

  1. Drewniane łyżki i deske do krojenia przed użyciem polecam umyć dokładnie (nie moczyć) a następnie wyschnięte smarować kilka razy olejem jadalnym ( tą czynność można powtarzać też później w razie potrzeby gdy po kilku myciach zmyjemy płynem do naczyń olej) . Zapobiega to pękaniu i barwieniu się tych narzędzi. Nie wolno ich też pozostawiać w wodzie (moczyć ) przez długi czas, najlepiej umyć od razu ponieważ namoczenie powoduje pękanie i odkształcanie się drewna!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here