Czy można jeść surowe buraki?

0
130

Masz słabość do przetworów z czerwonych buraków? To warzywo cenione jest nie tylko ze względu na smak ale przede wszystkim specjaliści doceniają go za jego wartości odżywcze. Buraki bogate są w żelazo przez co też stały się z jednym z podstawowych składników diety osób cierpiących na niedokrwistość (anemię) ale to nie wszystko. Buraki wspomagają nasz układ odpornościowy, chronią komórki przez szkodliwym działaniem wolnych rodników, są także naturalnym sposobem na obniżenie ciśnienia krwi. Zastanawiasz się czy buraki można jeść na surowo? Odpowiedź znajdziesz niżej, dodatkowo umieściliśmy tam znacznie więcej informacji dotyczących właściwości zdrowotnych buraka – sprawdź koniecznie jakich witamin i minerałów dostarczysz swojemu organizmowi zajadając się tym warzywem.

Czerwony burak i jego właściwości odżywcze

Choć burak wydaje się być typowo polskim warzywem, to o jego wspaniałym wpływie na zdrowie wiedzieli już mieszkańcy starożytnych miast Grecji i Rzymu, oczywiście nasz czerwony burak różni się nieco od swojego przodka, nie mniej jednak ich właściwości odżywcze są niemalże takie same. Jeżeli chodzi o buraka jako warzywo to tutaj wyróżniamy jego trzy najpopularniejsze rodzaje – buraka ćwikłowego (czerwonego), buraka cukrowego (białego) oraz buraka pastewnego. Każdy z rodzajów ma inne zastosowanie ale bardzo zbliżone działanie i wartości odżywcze.

Burak jest cennym źródłem witaminy C, witamin z grupy B, kwasu foliowego, witaminy A, witaminy E, witaminy K oraz minerałów – wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, sodu i cynku.
Dzięki dużej zawartości witaminy C buraki wspomagają nasz układ odpornościowy, chronią komórki przez szkodliwym działaniem wolnych rodników, są także naturalnym sposobem na obniżenie ciśnienia krwi. Ostatnio przeprowadzone badania udowodniły, iż substancje zawarte w burakach skutecznie przeciwdziałają powstawanie chorób nowotworowych o podłożu autoimmunologicznym a także wspomagają leczenie niektórych z nich.
Regularne jedzenie buraka reguluje również poziom złego cholesterolu oraz cukru.

Czy można jeść surowe buraki?
Czy jedzenie surowych buraków jest szkodliwe dla zdrowia?

Myślisz, że zjedzenie surowego buraka skończy się nudnościami i gorączką tak jak ma to miejsce w przypadku spożycia surowego ziemniaka? Nic bardziej mylnego! Najwięcej witamin ma burak w postaci surowej. Burak pod względem składu przypomina marchew, więc spokojnie i bez obaw można go jeść na surowo. Gotując buraka pozbawiamy go wielu cennych witamin oraz minerałów, o wiele bezpieczniejszą opcją jest przygotowanie go na parze lub upieczenie – koniecznie w skórce, dopiero po obróbce termicznej warzywo można obrać.

Jak jeść surowe buraki?

Surowe buraki można pokroić w paski lub cienkie plastry i zajadać się nimi w formie przekąski np. z humusem, ze świeżych warzyw dobrze jest przygotować sobie zdrowy sok lub pożywny koktajl dodając inne warzywa takie jak np. jarmuż czy szpinak.
Najwięcej witamin mają warzywa pochodzące z upraw ekologicznych, gdzie nie wykorzystywane są pestycydy ani żadne inne chemiczne środki ochrony roślin. Oprócz tego buraki warto kupować w sezonie, świeże warzywa posiadają znacznie większą ilość substancji odżywczych niż te pochodzące z poza sezonu.

Czerwone buraki w kuchni

Co zrobić z buraka? W kuchni zazwyczaj wykorzystujemy buraki czerwone lub boćwinę (młode buraki), są one głównym składnikiem tradycyjnego czerwonego barszczu oraz wieli sałatek i surówek. Z buraka przygotować można także zdrowe chipsy i frytki. Więcej pomysłów na przepisy z udziałem czerwonego buraka znajdziesz na naszej stronie, w książkach kucharskich oraz na blogach kulinarnych.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here